דיני משפחה
אציין תחילה כי הכל נכתב בלשון זכר אך מופנה באופן זהה לשני המינים.
הסכם ממון והסכם חיים משותפים
הסכם ממון נעשה בין זוגות שאמורים להינשא או נשואים. לעומת זאת, הסכם חיים משותפים נעשה בין זוגות שהינם ידועים בציבור.
ישנם מקרים רבים אשר הקשר בין בני זוג נשואים או הקשר בין ידועים בציבור מגיע לקיצו. ישנם מקרים אשר בהם הקשר עשוי להסתיים באופן יפה ומכבד ואין מחלוקת באשר לאופן חלוקת רכושם של בני הזוג כלומר, כל אחד מקבל את רכושו. לעומת זאת, במקרים אחרים, בהם הקשר עשוי להסתיים באופן שאינו יפה ואינו מכבד וכתוצאה מכך נוצרת מחלוקת באשר לחלוקת הרכוש בין בני הזוג. על מנת למנוע בעיות כאלו ואחרות, רצוי שבמידה ואכן ישנו רכוש כלשהו לאחד מבני הזוג, יהיה הסכם ממון שיסדיר את עניין המחלוקת באשר לרכוש.
מטרתם של שני ההסכמים לעיל הינו להגדיר כיצד יחולקו נכסיהם השונים של בני הזוג בעת עשויים להגיע לסיום יחסיהם. לרוב, הסיבה שזוגות עושים הסכמים אלו הינה לשמור על רכושם עימו הגיעו טרם נישאו או טרם הוכרו כידועים בציבור או לחלופין לשמור על רכושם שייצבר במהלך הקשר.
ייפוי כוח מתמשך
אנשים רבים חווים בשלבים שונים בחיים פחד וחרדה כתוצאה מהמחשבה שיגיע היום שבו יאבדו את כשירותם ולא יוכלו לקבל את ההחלטות הכי חשובות בחייהם כגון: החלטות משפטיות, פיננסיות, רפואיות ובעיקרון ועוד.
הפתרון לבעיה זו הינו ייפוי כוח מתמשך אשר הוא מסמך משפטי המאפשר לכם לקבוע מראש ולהעניק לאדם עליו אתם סומכים את הזכות לקבל החלטות שונות בחייכם עבורכם, במקרה בו לא תוכלו לעשות זאת בעצמכם (עקב אובדן כשירות). ללא ייפוי כוח מתמשך, החוק קובע כי בית המשפט ימנה עבורכם את בעל הסמכות שיקבל החלטות עבורכם (האפוטרופוס) – ללא התחשבות ברצונותיכם או העדפותיכם האישיות.
החשיבות העצומה של הליך ייפוי כוח מתמשך הינו להבטיח כי גם במקרה בו לא תוכלו לקבל את ההחלטות בעצמכם – הרצונות והשליטה בעתידכם יישארו תמיד בידיים שלכם.
פשרה וגישור
סכסוכי משפחה רבים או סכסוכים בין בני הזוג בעת הינם מעוניינים בגירושין, הינה תופעה שכיחה וגוברת לאורך השנים. לרוב, הצדדים לסכסוכים אלו אינם מצליחים להגיע להסכמים שונים המקובלים על שניהם ולכן עליהם לפנות לגישור או לפשרה.
גישור הינו כלי המשמש לפתרון סכסוכים אלו אשר בו שני הצדדים פונים למגשר ניטרלי שיסייע להם להגיע להסכמה באשר לנסיבות הסכסוך עליהם הם חלוקים, תהליך זה הינו מתמשך ובלתי פורמלי, ישנה גמישות רבה ופתרונות שונים ומגוונים תוך כך שהמגשר מנסה ככל יכולתו להגיע להסכם שיהיה מקובל על שני הצדדים מבלי שייווצר וויכוח.
פשרה הינה כלי המשמש אף הוא לפתרון סכסוכים, אך בניגוד לגישור, הצדדים לסכסוך לא בוחרים את מיישב הסכסוך אלא הוא שופט שמציע פשרה, הליך זה משפטי ופורמלי אך פחות גמיש ומוגבל על ידי כלים משפטיים, פחות דגש על קשרים חיוביים במהלכו, ההסכם שיוחלט על ידי בית המשפט מחייב ולא בהכרח מקובל על שני הצדדים אך הם מחויבים לו.
צו הגנה וצו למניעת הטרדה מאיימת
צו הגנה וצו למניעת הטרדה מאיימת הינם שני צווים משפטיים אשר נועדו להגן על אנשים מפני אלימות והטרדה. יחד עם זאת, קיימים מספר הבדלים בין שני צווים אלו.
צו הגנה הינו בהתאם לחוק למניעת אלימות במשפחה ומטרתו להגן על בן משפחה מפני אלימות של בן משפחה אחר. אלימות זו באה לידי ביטוי באלימות של בן משפחה כלפי בן משפחה אחר לרבות ביצוע עבירות מין וכליאת שווא שלא כדין. דרך נוספת שאלימות זו יכולה לבוא לידי ביטוי הינה באמצעות התעללות של בן משפחה אחד בבן משפחה אחר לרבות התעללות נפשית מתמשכת או התנהגות באופן שאינו מאפשר לבן המשפחה לנהל אורח חיים סביר ותקין. יחד עם זאת, בית המשפט רשאי לתת צו הגנה ובוא לכלול חלק או את כלל האיסורים הבאים על בן המשפחה האלים כגון: איסור כניסה לדירה, איסור להימצא במרחק מסוים מאותה הדירה, איסור להטריד את בן המשפחה בכל דרך או בכל מקום, איסור על לפעול בכל דרך המונעת או המקשה מבן המשפחה להשתמש בנכס המשמש כדין את בן משפחתו.
לעומת זאת, צו למניעת הטרדה מאיימת הינו בהתאם לחוק למניעת הטרדה מאיימת ומטרתו להגן על כל אדם מפני הטרדה מאיימת. הטרדה מאיימת באה לידי ביטוי בהטרדתו של אדם על ידי אדם אחר בכל דרך שהיא לרבות נקיטת איומים כלפיו אשר ישנו חשש שהמטריד או המאיים ישובו ויפגעו בחייו של המוטרד הן בפרטיותו, הן בשלוותו, הן בחירותו והן בגופו. יחד עם זאת, בית המשפט רשאי לתת צו למניעת הטרדה מאיימת ובוא לכלול חלק או את כלל האיסורים הבאים על המטריד או המאיים על האחר כגון: מניעת התרדה בכל דרך ובכל מקום, איסור איום או בילוש, איסור יצירת קשר בכל דרך שהיא ובכל מקום ועוד.
גירושין
זוגות רבים שנישאו עשויים להחליט בשלב מסוים מנסיבות כאלו ואחרות שהינם מעוניינים לסיים את נישואיהם, תופעה השכיחה מאוד לאורך השנים. סיום נישואיהם מכונה "גירושין" שהינו כולל בחובו את פירוק המחויבות שבניהם. בהתאם לכך, בן הזוג המעוניין ב"גט" מבן זוגו השני, יכול להגיש תביעת גירושין. תביעת הגירושין הנדונה עשויה להיות כרוכה בתביעות נוספות כגון: מזונות, הסדרי ראייה, משמורת ועוד. יחד עם זאת, החוק מחייב את בני הזוג, טרם הגשת תביעת גירושין, להגיש לבית המשפט בקשה ליישוב סכסוך אשר מטרתו לסייע לצדדים לפתור את המחלוקות שבניהם מבלי להגיש תביעת גירושין.
מזונות
החוק לתיקון דיני המשפחה (מזונות), מטיל חבות במזונות על הורים לילדיהם הקטינים. מזונות ילדים כוללים דברים בסיסיים שהילד זקוק להם ולא יכול להתקיים בלעדיהם וכוללים דברים שחשובים לצורכי הקיום של הילד. חלק מהמזונות חלים על האב וחלקם חלים על שני ההורים. המזונות נקבעים בהתאם לקריטריונים שונים ובהתאם לנסיבותיו ושיקוליו של השופט. יש לציין כי ישנם מקרים בהם קיימים גם מזונות זמניים אשר חלים במקרים בהם יש צורך בסעד דחוף כלפי הילדים הקטינים טרם ההכרעה הסופית של בית המשפט בנושא המזונות.
אישה אשר נישאה כדת משה וישראל, זכאית למזונות מבן זוגה בסכום שיאפשר לה לשמור על רמת החיים אליה הורגלה במהלך נישואיהם ומכאן כי סכומי מזונות האישה גבוהים משמעותית מסכומי מזונות הילדים שנפסקים. חשוב לציין כי ישנם מקרים בהם חיוב במזונות האישה בטל.
אפוטרופסות, משמורת, הסדרי שהות וניכור הורי
הוראות הפרק השני של חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, קובע כי ההורים הם האפוטרופוסים הטבעיים של ילדיהם הקטינים. בנוסף, הוראות פרק זה מטילות על הורים אלו, זכויות, חובות ואחריות כלפי ילדיהם הקטינים כגון: דאגה לצרכיהם לרבות: חינוכם, לימודם, הכשרתם, לעבודה ולמשלח יד, וכן לשמירה על נכסיהם, ניהולם ופיתוחם ועוד. יחד עם זאת, מכוח היותם של ההורים אפוטרופוסים על ילדיהם הקטינים, הם בעלי הרשות להחזיק בקטין ואף לקבוע את מקום מגוריו והסמכות לייצג אותו.
כאשר ההורים חיים בנפרד הם עשויים להגיע או שלא להגיע להסכמה ביניהם באשר למשמורת הילד הקטין כלומר, על מי מהם מוטלת סמכות האפוטרופסות באשר לקטין לרבות: מי מהם יחזיק בוא ומה יהיו הסדרי השהות.
במקרים בהם הורים החיים בנפרד מגיעים להסכמה ביניהם באשר למשמורת הילד הקטין כלומר, על מי מהם מוטלת סמכות האפוטרופסות באשר לקטין, מדובר במשמורת משותפת. על פי משמורת זו, שני ההורים חולקים באופן שווה את האחריות לגידול הילד ולקבלת החלטות. הסכם זה מקבל תוקף רק לאחר שהינו מאושר על ידי בית המשפט בעת האחרון יראה כי ההסכם עולה בקנה אחד עם טובת הקטין.
במקרים בהם הורים החיים בנפרד לא מגיעים להסכמה ביניהם באשר למשמורת הילד הקטין כלומר, על מי מהם מוטלת סמכות האפוטרופסות באשר לקטין, בית המשפט מחליט עבורם על משמורת בלעדית ואף עשוי להסתייע בגורמים נוספים שיסייעו לו להגיע להכרעה ובכך רק הורה אחד הוא המשמורן הבלעדי, הוא נושא באחריות העיקרית לגידול הילד ולקבלת החלטות. במקרים אלו, ההורה השני שאינו משמורן יקבל זמנים מוגדרים עם הילדים הקטינים בהתאם להסדרי השהות. יש לציין כי בית המשפט יכול להחליט על משמורת בלעדית מסיבות נוספות! יחד עם זאת, ישנם מקרים בהם נקבעו הסדרי שהות שאינם מקובלים על אחד מההורים ולכן הינו מעוניין לערער על ההחלטה ולבקש זמני זהות שונים.
לעיתים, מנסיבות כאלו ואחרות, אחד ההורים גורם לילד הקטין לדחות באופן חריף, לגלות שנאה ועוינות כלפי ההורה האחר כאשר משא הכפשות זה מנותק מהמציאות ומההיסטוריה המשפחתית. ילד החווה תחושות אלו מאופיין בתסמונת הניכור ההורי ובמסגרת אמצעי האכיפה לפתרון תסמונת זו, לרוב, מוציאים את הילד מחזקתו של ההורה המנכר ומעבירים אותו להורה המנוכר. לעיתים אף עשויים להעביר אותו מההורה המנכר למסגרת חוץ ביתית. במקרים של ניכור הורי, ההורה המנכר עשוי להפסיד את מזונותיו ואף להיות מחויב בפיצויים. יחד עם זאת, חשוב לזכור! לא כל סירוב של קטין להיפגש עם אחד מהוריו מהווה ניכור הורי!
צוואות וירושות
צוואה הינה מסמך משפטי שנעשה על ידי אדם בעודו בחיים ומטרתה לקבוע כיצד יחולק רכושו לאחר מותו. מטרתה הנוספת של הצוואה, למנוע וויכוחים ודיונים באשר לרכושו של אדם העורך אותו לאחר מותו ובכך לאפשר לאדם זה לקבוע כיצד, איך ולמי יוריש את רכושו.
ישנן ארבעה סוגי צוואות כדלקמן: הראשונה, הינה צוואה בכתב יד הנעשית כולה באמצעות כתב ידו של המצווה. השנייה, הינה צוואה בפני עדים הנעשית כולה באמצעות כתב ידו של המצווה אך תוקפה מתקבל לאחר שהמצווה הקריא אותו בפני שני עדים. השלישית הינה צוואה בפני רשות הנעשית בכתב או בעל פה על ידי המצווה בפני רשות. הרביעית, הינה צוואה בעל פה הנאמרת בעל פה על ידי המצווה בפני שני עדים השומעים את צוואתו בעת הינו מאמין שהינו אמור למות או בעת הינו עומד למות.
יש לזכור כי לכל אחת מסוגי הצוואות השונות ישנן חוקים המוטלים עליה והלשכות הנובעות ממנה. ישנם חוקים שאי קיומם עשוי להוביל לכך שהצוואה לא תהיה בתוקף ואף ישנם חוקים שנקבעו אשר ניתן לתקנם לאחר המוות ובכך הצוואה אכן תהיה בת תוקף.
ירושה בניגוד לצוואה שלא כל אדם מחויב לעשות, מתבצעת באופן אוטומטי לאחר שהאדם נפטר. במידה ולא קיימת צוואה, ירושתו של הנפטר תתחלק בהתאם לחוק ולרוב לא ניתן יהיה לחלוק עליה.
התוכן דלעיל אינו מהווה המלצה, חוות דעת משפטית או ייעוץ משפטי; כמו כן, התוכן דלעיל אינו מובטח להיות מדויק ו/או מקיף ו/או עדכני. בהתאם לכך, אין בתוכן דלעיל טענה לייצוג מי מהצדדים והמסתמך על המידע דלעיל, עושה זאת באחריותו ועל דעת עצמו בלבד.
לבעיות השונות בדיני המשפחה עשויות להיות השלכות רבות וקשות לטווח הארוך הן בפן הכלכלי והן בפן הנפשי ואף עשויה להיות פגיעה קשה ברצונכם החופשי באשר לממון והרכוש שצברתם במהלך חייכם.
דיווח וטיפול באלימות מסוגיה השונים שלא באופן מידי עשוי להיות מאוחרת מידי.
החובות והזכויות עשויות להשתנות בהתאם לסוגי המשפחות השונות בזמננו ולכן יש להכיר ולהבין את החוקים והפסיקות השונים על מנת לשמר ולהגן על זכויותיכם.
זכור! אינך לבד!
אתה מוזמן לפנות אלי למתן ייעוץ משפטי להבנת הנושאים המשפטיים השונים ואף לקבל סיוע, ליווי וייצוג לאורך כל התיק.