דיני תעבורה
אציין תחילה כי הכל נכתב בלשון זכר אך מופנה באופן זהה לשני המינים.
עבירת קנס שכיחות ועבירות תנועה
עבירות קנס שכיחות הינן עבירות שדינן על פי החוק תשלום כספי, נועדו לאכוף חוקים מינוריים יחסית ולהעניש בגין עבירות קלות מבלי להעמיס על מערכת המשפט.עבירות תנועה מהוות תופעה שכיחה הכוללת בחובה מגוון רחב של התנהגויות שונות המפרות את חוקי התעבורה.
עבירות קנס שכיחות ועבירות תנועה כוללן בחובן בין היתר: טלפון נייד, רמזור אדום, אי ציות לתמרורים, חגירת חגורת בטיחות, אי ציות להוראות שוטר, עקיפות מסוכנות ועוד. עבירות אלו עשויות להוביל להטלות קנסות כספיים, לצבירת נקודות העשויות לסכן את רישיון הנהיגה ואף לעיתים למאסר.
יחד עם זאת, בגין עבירות אלו יש לשלם קנס במועד הנדרש ואי תשלום במועד זה עשוי להוביל להתיישנות הדוח או לחלופין, אינכם מסכימים עם הדוח מנסיבות כאלו ואחרות ומעוניינים להישפט בגינו או להאריך את המועד להישפט.
עבירות מהירות
מהירות מותרת על פי החוק משתנה בהתאם לדרך בה נוהג הנהג ובהתאם לתמרורים המצויים בצידי הכביש. נהג אשר אינו נוהג במהירות המותרת הינו נהג הנוסע במהירות מופרזת המהווה סכנה משמעותית הן עבורו והן עבור משתמשי הדרך ואף מגדיל באופן משמעותי את הסיכון לתאונות דרכים קשות וקטלניות.
העונשים בגין נהיגה במהירות מופרזת משתנים בין היתר בהתאם למידת החריגה מהמהירות המותרת, בהתאם לסוג הדרך, בהתאם לתנאי הדרך, בהתאם להיסטוריה התעבורתית שלו ובהתאם לתוצאות התאונה במידה ואירעה ועוד.
אופן אכיפת העבירה של נהיגה במהירות מופרזת נעשית באמצעות שלושה אמצעים עיקרים כדלקמן: מצלמות מהירות, מכשיר הממל"ז (מד לייזר) המופעל על ידי שוטר ומכשיר הדבורה הממוקם בתוך רכב המשטרה.
פסילות מנהליות
פסילה מנהלית מוטלת על ידי קציני משטרה בדרגת מפקח ומעלה לנהגים אשר ביצעו עבירת תנועה מסוכנת וחמורה או לנהגים שגרמו לתאונת דרכים ולאור כך קיים חשש שהמשך נהיגתם על הכביש תהווה סיכון עבור שאר משתמשי הדרך. פסילה מנהלית מובילה לפסילת רישיון הנהיגה של הנהג לתקופה מוגדרת.
חשוב לזכור כי לא כל עבירת תנועה מסוכנת וחמורה ולא כל תאונת דרכים עשויות להוביל לשלילה מנהלית. עבירת תנועה מסוכנות וחמורות העשויות להוביל לפסילה מנהלית הינן עבירת המנויות והמפורטות בתוספת הרביעית לפקודת התעבורה. גרימה לתאונת דרכים העשויה להוביל לפסילה מנהלית הינן תאונות אשר בהן בין היתר נחבל או נהרג אדם או נגרם נזק לרכוש.
נהיגה בשלילה, נהיגה בפסילה ונהיגה
ללא רישיונות
נהיגה בשלילה, נהיגה בפסילה, נהיגה ללא רישיון נהיגה ונהיגה ללא רישיון רכב הינן עבירות הנחשבות לעבירות החמורות ביותר בדיני התעבורה. החומרה שבהן נובעת לאור כך שהן עשויות לסכן את משתמשי הדרך האחרים בעת אותו נהג ממשיך לנהוג על הכביש.
עבירות אלו נחשבות לעבירות חמורות ביותר בדיני התעבורה לאור הסיבות הבאות כדלקמן: ראשית, הן מגדילות באופן משמעותי את הסיכון לתאונות דרכים ולתוצאותיו כגון: פגיעות גופניות קשות ואף למוות. שנית, הן מהוות חוסר אחריות מצידו של הנהג הן כלפי עצמו והן כלפי סביבתו. שלישית, הן מהוות מצידו של הנהג, חוסר כבוד לחוק ולבעלי הסמכויות בשלטון.
יחד עם זאת, עבירות אלו עשויות להטיל על הנהג מאסר למספר שנים או קנס גבוהה ואף את שניהם יחדיו.
נהיגה תחת השפעה
נהיגה תחת השפעת אלכוהול או תחת השפעת סמים מהווה את אחת מעבירות התעבורה החמורות ביותר ואף מהווה עבירה פלילית חמורה לאור חומרתן והשלכותיהן הן על הנהג והן על הסובבים אותו.
אלכוהול וסמים הינם חומרים המשפיעים על מערכת העצבים ובכך נפגע תפקודי הנהיגה הבסיסיים כגון: יכולת השפיטה וזמן התגובה בכביש, קואורדינציה ועוד. בהתאם לכך, עבירות אלו, לאור חומרתן, עשויות לגרור להטלת עונשים חמורים על הנהג כתלות בריכוז האלכוהול/ הסמים הפעילים שנמצאו בגוף הנהג, כתלות בתוצאות התאונה במידע ואירעה, כתלות בעבירות כאלו שחוזרות ועוד.
העונשים העשויים להיות מוטלים על נהגים אלו עשויים להוביל לפסילת רישיון הנהיגה למספר שנים, קנסות כספיים גבוהים ואף למאסר.
פסילת רישיון
שיטת הניקוד מהווה אמצעי למעקב אחר עבירות תעבורה שביצעו נהגים המורשעים בעבירות תעבורה ועבור נהגים בעלי הרשעות חוזרות ותקפות. בעת הנהג מורשה בעבירה, עשויים להטיל עליו עונש של פסילת רישיון נהיגה ו/או קנס כספי אך בנוסף לעונשים אלו, עשויות גם להירשם נקודות לחובתו.
מטרתה של שיטת הניקוד הינה להרתיע נהגים מלבצע עבירות תעבורה, לשמש מכשיר לזיהוי מורשעי תעבורה תכופים, להגן ולשמור על בטיחותם של המשתמשים בדרך ואף לספק כלים לנהגים החוטאים בנהיגה בלתי זהירה שיסייעו להם לשפר את נהיגתם ולהבטיח את כשירותם לאחוז בהגה.
הסנקציה בגין צבירת נקודות משתנה בהתאם למספר הנקודות שצבר הנהג המורשע ובהתאם לכך גם הכלים שמקנים לו לשפר את נהיגתו ולהבטחת כשירותו לאחוז בהגה. העבירות תקפות החל מיום ביצוע העבירה.
נהג אשר צבר עד 20 נקודות, הנקודות שלו יהיו בתוקף למשך שנתיים. לעומת זאת, נהג אשר צבר 22 נקודות ויותר, הנקודות שלו יהיו בתוקף למשך 4 שנים. חשוב לזכור כי אם נעברו עבירות נוספות טרם חלפו התקופות שלעיל (2 שנים או 4 שנים) אזי, הספירה תחל מיום ביצוע העבירה האחרונה והנקודות שנצברו קודם לכן ימשיכו להישאר בתוקף. עוד חשוב לזכור כי גם לאחר שחלפו השנים שלעיל, לעיתים, יוטלו על הנהגים גם אמצעי תיקון שעד לביצועם, הנקודות ימשיכו להישאר בתוקף כגון: קורס לנהיגה נכונה.
נהג שנצברו לחובתו נקודות רבות יותר מאלו שצוינו לעיל, עשוי להיות בסכנת פסילת רישיון ואף יוטלו עליו אמצעי תיקון נוספים לאלו שלעיל כגון: בדיקות במרב"ד (המכון הרפואי לבטיחות בדרכים) הבודק שלנהג זה אין ליקויי בריאות, מבחן עיוני ומבחן מעשי.
פסילת רישיון מתבצעת על ידי משרד הרישוי ובמקרים בהם הנהג צבר לחובתו נקודות המצריכות בין היתר אמצעי תיקון על ידי בדיקת מרב"ד, הנהג עשוי שלא לעבור אותם על רקע אי התאמה ובכך רישיונו עשוי שלא להתחדש.
התוכן דלעיל אינו מהווה המלצה, חוות דעת משפטית או ייעוץ משפטי; כמו כן, התוכן דלעיל אינו מובטח להיות מדויק ו/או מקיף ו/או עדכני. בהתאם לכך, אין בתוכן דלעיל טענה לייצוג מי מהצדדים והמסתמך על המידע דלעיל, עושה זאת באחריותו ועל דעת עצמו בלבד.